skip to Main Content
muren schilderen

Tips muren schilderen

Ga jij binnenkort je huis omtoveren tot jou thuis? Dan hebben wij hier wat tips voor het schilderen van je muren!

 

Hoe schilder je muren in verschillende kleuren?

Het schilderen van muren in verschillende kleuren en vormen is in theorie heel simpel maar het vereist een stevige hand of een slimme techniek! Voor elk doel/idee die jij hebt is er een techniek of een manier hoe jij dit het beste kan doen. De eerste stap is met het bedenken wat jij op je muur wilt hebben.  Daarna ga jij kijken wat voor een muur jij hebt. Heb jij een poederige/zuigende muur, dan is het verstandig eerst 1 tot 2 lagen strijk aan te brengen. Na het gebruik van voorstrijk wil je de kleur weghalen van de voorstrijk, daarvoor gebruik je vaak  2 tot 3 lagen grondverf. Daarna kan je aan de slag gaan met het verven van je muur in de kleuren die je wilt hebben. 

 

Hoe vaak moet je een muur schilderen?

Zorg bij het schilderen van je muren dat je genoeg lagen aanbrengt, bij meeste kleuren is 2 lagen genoeg, maar heb jij een felle witte kleur gekozen of een vergelijkbare kleur dan is het handig om eerst 2 lagen te doen en daarna te kijken of er een derde laag nodig is. Let op, laat de verf goed drogen voordat de volgende laag aangebracht wordt. Een muurverf 3 tot 5 uur, een lak op basis van terpentine 16 uur en een lak op waterbasis 5 uur.

 

Wanneer kun je het beste een muur schilderen?
Je zou denken dat de tijd of omstandigheden rondom schilderen niet heel veel uitmaken, maar niets is minder waar. Het is verstandig om te schilderen tussen de 10 en 20 graden Celsius, daarnaast is het ook verstandig om met de zon mee te draaien. Dat betekent dat je stuk gaat schilderen wat die dag al in de zon is geweest en dus na het schilderen niet direct weer in de zon komt. Zo voorkom je verf blaasjes, dit kan namelijk je hele muur verpesten.

Het is daarnaast wel noodzakelijk om tussen 7-10 jaar opnieuw te schilderen omdat je het anders ziet verslechteren op de muren.

 

Wat kost het schilderen van een muur?

Het schilderen van muren kan in prijs heel erg verschillen, er wordt altijd gekeken hoeveel m² jij nodig hebt. Op een pot verf vind je altijd voor hoeveel m² erin zit. Neem altijd met schilderen een kleine marge extra zodat je niet zonder komt te zitten, je kan niet 1 helft van een muur later verven omdat je dan een zichtbare lijn krijgt. Voor een precieze prijs zul je naar een bouw/schilderswinkel moeten en hier kijken naar de verf die jij wilt en de prijs daarvan pakken.

 

Welke verf kan je het beste gebruiken?

Als je op zoek bent naar een geschikte verf voor het schilderen van muren, zijn er verschillende opties om te overwegen, elk met hun eigen voordelen. Acrylverf is bijvoorbeeld watergedragen en droogt snel, waardoor het ideaal is voor binnenmuren. Het is geurarm en gemakkelijk schoon te maken met water. Latexverf, een soort acrylverf, biedt een betere dekking en duurzaamheid, waardoor het geschikt is voor drukbezochte ruimtes. Ten slotte is er alkydverf, ook bekend als olieverf, die een zeer duurzame afwerking biedt die goed bestand is tegen vlekken en reinigingsmiddelen. Elk van deze verfsoorten heeft zijn eigen toepassingen, afhankelijk van factoren zoals de gewenste afwerking, de ondergrond en persoonlijke voorkeuren.

Back To Top