skip to Main Content
Tips voor laminaat leggen

Tips voor laminaat leggen

Ga jij binnenkort laminaat leggen? Hier vind je tips voor het leggen van laminaat!

Laminaat leggen, waar begin je? 

Het begin van laminaat leggen begint altijd bij het opmeten hoeveel m2 je daadwerkelijk nodig hebt. Zodra je dit gedaan hebt kan je bestellen, als je gaat bestellen hou er rekening mee dat als je het zelf gaat leggen dat je fouten kan maken of stukken verkeerd kan zagen of bewerken. Bestel daarom altijd iets ruimer zodat fouten gemaakt kunnen worden. Zo voorkom je dat je laminaat te kort komt!

Laminaat leggen, welke ondervloer? 

Voor je het laminaat kan gaan leggen moet je de juiste ondervloer hebben. Heb jij nog je oude vloer erin liggen kan je er niet zomaar overheen lamineren. Laminaat is onder andere gemaakt van hout. Hout zet uit of krimpt bij veranderende temperaturen en laminaat kan slecht tegen vocht. Voorkomen kun je niet helemaal maar je kan de kans wel minimaliseren. Maar hoe? Begin met laminaat minimaal 50 centimeter van elke muur af te leggen in de kamer waar je het wilt leggen. Dit zorgt ervoor dat het laminaat kan acclimatiseren. Begin met leggen altijd in een hoek, tijdens het leggen van het laminaat mix de verschillende pakketten laminaat door elkaar. Aangezien hout een natuurlijk product is kan het zijn dat er licht verschil zit in de pakketten, door te wisselen van de planken valt dit niet op. Je wilt voor onder het laminaat een ondervloer kopen die op jou ondergrond juiste past bijvoorbeeld; op beton is het verstandig om een vochtwerende ondervloer te nemen omdat in beton mineralen zitten en de mineralen kunnen ervoor zorgen dat er sneller vocht onder de vloer komt mocht je geen ondervloer hebben. Raadpleeg daarom een expert voor aankoop!

Hoe laminaat leggen in patroon?

Bij het leggen van het laminaat heb jij een stijl in gedachten, dit kan zijn door de kleurencombinatie of iets unieks toe te passen of door een legpatroon te gebruiken. Je hebt allerlei verschillende patronen en technieken waardoor je vloer weer een stukje unieker wordt. 

Hoe laminaat leggen in patroon?

Bij het leggen van het laminaat heb jij een stijl in gedachten, dit kan zijn door de kleurencombinatie of iets unieks toe te passen of door een legpatroon te gebruiken. Je hebt allerlei verschillende patronen en technieken waardoor je vloer weer een stukje unieker wordt. 

Bij welke temperatuur kan je het beste laminaat leggen?

De beste temperatuur voor het leggen van laminaat is tussen de 18-20 graden en de 55% tot 65% luchtvochtigheid. Laat de pakken laminaat 48 acclimatiseren, zorg ervoor dat erg lucht kan circuleren door de stukken laminaat heen. Het acclimatiseren voor een nieuwe laminaat vloer is erg is belangrijk , zo voorkom je banaanvorming.

Tips voor laminaat leggen

Welk gereedschap/hulpmiddelen heb je nodig bij het leggen van laminaat? 

Bij het leggen van laminaat heb je gereedschap nodig, dit kan ervoor zorgen dat het leggen van laminaat makkelijker gaat dan zonder gereedschap. Maar welk gereedschap is daadwerkelijk handig voor het leggen van laminaat? Je hebt een timmermanspotlood nodig voor het aftekenen van de stukken laminaat die korter gemaakt moeten worden. Voor het afsnijden van de stukken laminaat kan je een zaag gebruiken maar een cirkelzaag werkt sneller. Voor het gebruik van de zag heb je een stabiele ondergrond nodig met daarop een werkbank zodat je makkelijk en veilig kan zagen.

Welk laminaat is makkelijk te leggen? 

Als je laminaat wilt gaan leggen dan wil je ook weten waar je laminaat tegen kan en waar het niet tegen kan. Je moet rekening houden met de vochtigheid van de ondervloer, daarnaast met de leefstijl die je hebt en de omstandigheden (kleine kinderen, oude kinderen, studenten volwassen) dit heeft allemaal invloed op welk laminaat het beste past bij jouw. 

Hoe maak je laminaat schoon?

Laminaat staat bekend om de vloer die wel tegen een stootje kan, hierdoor is laminaat al een stuk beter schoon te houden. Je kan gemakkelijk wekelijks met de stofzuiger over de vloer heen, heb je kinderen of huisdieren raden wij aan het vaker te doen. Wil jij je vloer af en toe dweilen om hem iets grondiger schoon te maken? Dat kan gewoon! Zorg er voor dat je de dweil goed uitwringt voor je begint want laminaat mag namelijk niet te nat worden. Dweil niet vaker dan 1 keer per week of 1 keer per 2 weken.

Het gebruik van een stoomreiniger op laminaat kan dat? Wij raden het gebruik van een stoomreiniger af bij het reinigen van je laminaatvloer. Door de hoeveelheid stoom en vocht die er gebruikt wordt met het reinigen kan het zijn dat je laminaatvloer te nat wordt en daardoor krom trekt. Hierdoor moet jij delen van je vloer eruit halen en opnieuw leggen.

Tips voor laminaat leggen
Back To Top